• Leestijd: 3 min
Blog

Welke internetkosten kun je aftrekken als ondernemer?

De fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief ontvangt jaarlijks tientallen vragen van leden. Veel vragen gaan over zogenaamde gemengde kosten. Kosten die je zakelijk kunt aftrekken van de belasting zoals telefoonkosten en internetkosten maar welke je ook deels privé gebruikt. In deze blog leg ik je uit hoe je fiscaal kunt profiteren van deze gemaakte kosten.

Zijn (privé) internetkosten aftrekbaar als ondernemer?

In de basis valt het privé internetabonnement thuis niet onder aftrekbare kosten. Je had deze kosten namelijk ook gehad als je geen ondernemer was geweest. Het zijn geen extra kosten voor de onderneming. En daarom zou het ook niet eerlijk zijn als je hier als ondernemer een voordeel krijgt t.o.v. particulieren. Als je echt kunt aantonen dat je meerkosten hebt gemaakt voor je internetabonnement vanwege je onderneming (bijv. een snellere internetbundel) dan is dat deel van je internetkosten wel aftrekbaar. Het lastige is verder bij internetkosten dat er geen specifiek onderscheid is tussen de kosten voor het internetabonnement en voor het gebruik van het internet. Veel ondernemers gebruiken het internetabonnement wel degelijk voor minstens 10% zakelijk. Daardoor kan het verdedigbaar zijn om een deel van het internetabonnement (het percentage zakelijke gebruik) op de zaak te zetten. Wanneer je een zakelijke internetabonnement hebt afgesloten vergemakkelijk je verder de aftrekbaarheid.

Zet jouw internetabonnement om naar zakelijk en profiteer van de fiscale voordelen

Martijn Pennekamp | Ondernemersadviseur Het Ondernemerscollectief

Zakelijk internet? Zo kun je internetkosten en btw terugvragen

De Belastingdienst kijkt streng naar gemengde kosten, vooral naar het motief waarmee je de kosten hebt gemaakt. Je moet bij een privé internetabonnement kunnen aantonen dat je meerkosten hebt gemaakt vanwege jouw onderneming. Bijvoorbeeld door een snellere internetbundel af te nemen. Als ondernemer ben je praktisch verplicht om goed en snel internet te hebben. Niet alleen om het maximale uit je business te halen, maar ook omdat de Belastingdienst van ondernemers verwacht dat zij hun btw-aangifte en inkomstenbelasting digitaal invullen, opslaan en verzenden.

Welk bedrag corrigeren?

De meest gestelde vraag over dit onderwerp is: "Welk bedrag je dan moet corrigeren voor privé gebruik?". Je weet immers nooit precies welk percentage je privé gebruikt en welk deel zakelijk. Wees daarin reëel, de stelregel is gebruik je het internet voor het overgrote gedeelte zakelijk (90% en meer) en heel soms privé dan mag je alle kosten aftrekken.

Wij adviseren de volgende stappen te nemen:

  • Zet het abonnement op de zaak, privé abonnementen zijn lastiger aftrekbaar te maken
  • Toon aan dat je het zakelijke abonnement nodig hebt en ook echt gebruikt
  • Houd bij hoelang je zakelijk en privé online bent gedurende een maand zodat je een idee hebt van de verdeling
  • Corrigeer het bedrag wat je privé hebt gebruikt in de laatste maand van het jaar
  • Corrigeert de btw over dat bedrag in de aangifte van het laatste kwartaal van het jaar

Hoe corrigeer ik dat boekhoudkundig?

Wanneer je een slim boekhoudpakket hebt dan kun je de abonnementskosten standaard een deel op privé laten boeken. Het boekhoudpakket zorgt dan dat een deel niet aftrekbaar wordt gemaakt en de btw over dat deel ook niet wordt afgetrokken.

Heb je een minder slim boekhoudpakket dan maak je in december een boeking van bedrag x inclusief btw welke je boekt als privé uitgaven. De btw wordt dan opgeteld als af te dragen btw en de kosten worden voor dat deel niet van je winst afgetrokken waardoor je daarover geen onterecht belastingvoordeel geniet.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit? Vraag onze fiscale helpdesk dan om hulp.

Fiscale helpdesk

Fiscale helpdesk

Doe je zelf je boekhouding? Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
  • Welk uurtarief past bij mij?

De fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat klaar voor jouw vragen en geeft je graag advies!

Handige downloads

Bekijk alle downloads

Leden Agenda

Review van een lid

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp heeft zijn sporen verdiend als bedrijvenadviseur en is de oprichter van Het Ondernemerscollectief. Zijn specialismen zijn fiscaliteit en wetgeving.