Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Samen sterker
ondernemen!
43.330 actieve leden
         

Ben jij ook ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Martijn Pennekamp
02 oktober 2018

Jezelf serieus nemen als zzp'er is een belangrijke eigenschap als je succesvol wil ondernemen. Een paar zaken uitzoeken bij de start van je onderneming hoort er daarom ook bij. Want jij kan jezelf wel ondernemer noemen, maar dit betekent nog niet dat je ook voor alle belastingzaken ondernemer bent zoals de inkomsten- en omzetbelasting. Hoe kom je erachter of jij als ondernemer ook aangifte inkomstenbelasting moet doen? Ik deel in deze blog een handige tool waarmee je het direct uitvindt!

Als jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kun je recht hebben op bepaalde aftrekposten. Denk aan zelfstandigenaftrek, startersaftrek, mkb-winstvrijstelling, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en meer. Zeker de moeite waard om je even goed in te verdiepen dus.

Check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting

Als het je gaat duizelen bij deze termen: geen zorgen. Je hoeft niet zélf uit te vogelen of je wel of geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. De Belastingdienst heeft hiervoor een makkelijke tool: de OndernemersCheck.

Met de OndernemersCheck kun jij aan de hand van maximaal 20 vragen een indicatie krijgen of jij recht hebt op aftrekposten. De check is onderverdeeld in vier thema’s: zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang.

Benieuwd of jij ook recht hebt op aftrekposten? Doe snel de OndernemersCheck en kom erachter!

Ondernemer voor de omzetbelasting

Overigens kun je ook geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar wél voor de omzetbelasting zijn. Als je ondernemer voor de btw bent, krijg je een btw-nummer van de Belastingdienst en moet je elk kwartaal de btw-aangifte doen. Lees hier meer over het doen van de btw-aangifte.

TIP Wil je meer weten? In dit kennisartikel lees je meer over ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.

Naar het dossier 'Belastingen en administratie'

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is oprichter van het ledenplatform Het Ondernemerscollectief en startersplatform ikwordzzper.nl.

Link met hem op Linkedin of word lid van de groep zzp'er durf te vragen op Facebook.