Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Samen sterker
ondernemen!
43.329 actieve leden
         

De juiste WordPress plugins kiezen

Jeroen Wolsink
15 maart 2019

Maak je een WordPress website, dan kom je ook met plugins in aanraking. Daarmee voeg je gemakkelijk meer functionaliteit aan je website toe. Alleen, niet iedere WordPress plugin is even goed. Waar de één de snelheid flink verbetert, kan de ander je site juist volledig omver trekken. Hoe scheid je het kaf van het koren?

WordPress bestaat inmiddels alweer even. En ontwikkelaars van plugins hebben niet stilgezeten! Zo zijn er inmiddels zo'n 53.000+ plugins om uit te kiezen. Voor elk wat wat wils. Van caching en optimalisatie tot plugins die je site in een spelcomputer omtoveren. Je kunt het niet bedenken of er is wel één die doet wat jij voor ogen hebt.

Echter, niet iedere plugin die je tegenkomt, is een verrijking. Zo zitten er ook een aantal tussen die niet meer worden bijgehouden, onveilig in elkaar steken of je website vertragen. Natuurlijk wil je dat je website veilig en snel is. Plugins die dat doel tegenwerken, wil je dan dus niet gebruiken. Hoe herken je de rotte appels?

Bepaal je wensen, zoek en filter

Ga je een nieuwe plugin installeren, bepaal dan eerst wat het moet kunnen. En misschien wel belangrijker, wat vooral niet hoeft. Een simpele plugin die zich op één functionaliteit richt, is vaak lichter, heeft minder opties en is daardoor gebruiksvriendelijker. Doet die plugin precies wat je wilt, dan heeft een alternatief met tal van voor jou overbodige opties weinig zin. Andersom kan een simpele plugin te karig zijn als je juist naar uitgebreide opties op zoek bent.

WordPress plugins zoeken

In het het beheergedeelte van je WordPress-website kun je een overzicht van alle beschikbare plugins vinden. Klik hiervoor links in het menu op 'Plugins' en dan op 'Nieuwe plugin'. Door in het zoekveld een term op te geven, kun je gerichter zoeken. Zoek je op bijvoorbeeld 'caching', dan merk je al snel dat er meerdere plugins zijn die ongeveer hetzelfde doen. Waar let je op?

  • Laatst bijgewerkt | Je kunt beter plugins vermijden die lang niet zijn onderhouden. Ze kunnen kwetsbaarheden bevatten of je website vertragen. Check dus wanneer de plugin voor het laatst is bijgewerkt en of het met je huidige WordPress-versie compatibel is.
  • Reviews | Kijk hoe een plugin wordt beoordeeld. De ervaringen van andere gebruikers kunnen voor jou waardevol zijn. Let niet alleen op de hoeveelheid sterren, vooral de toelichting waarom is nuttig. Zeggen meerdere gebruikers dat bijvoorbeeld de ontwikkelaars geen ondersteuning (meer) geven, dan kun je beter verder zoeken.
  • Actieve installaties | Bekijk hoeveel actieve installaties de plugin heeft. Zo heb je een indicatie of het om een populaire plugin gaat die naar verwachting doet wat het beloofd. De hoeveelheid actieve gebruikers zou anders immers kleiner zijn.

Vertragende plugins vinden

Nu je weet waar je kunt letten, is het goed om ook eens kritisch naar de plugins te kijken die je al hebt geïnstalleerd. Zitten er daar misschien een aantal tussen die je eigenlijk niet meer gebruikt of ooit eens hebt getest en nu bent vergeten? Ze kunnen je website onnodig vertragen. Verwijder daarom plugins die je niet meer actief gebruikt.

Als je dat hebt gedaan, kun je controleren of je voor jouw actieve plugins eventueel een alternatief wilt vinden. Bijvoorbeeld, omdat ze een te grote impact op de laadtijd hebben. De plugin UsageDD helpt je dit te achterhalen. Daarmee kun je herleiden of je bijvoorbeeld te veel plugins of een 'zwaar' thema gebruikt. Het fijne, deze plugin zelf gebruikt bijna geen rekenkracht!

Je website testen

Als je de plugin hebt geïnstalleerd en een pagina op je website bezoekt, dan zul je zien dat er onderaan in het midden van de pagina en box met data is verschenen. Daar staat bijvoorbeeld: 21Q 0.050|.08s 5.41M. Hoe moet je dit lezen? Het spreekt misschien voor zich, maar lager is altijd beter.

Wordpress plugins kiezen

Het getal voor 'Q' geeft aan hoeveel queries er op de database werden uitgevoerd om de pagina te laten zien. Het getal erna is de reactiesnelheid, gevolgd door hoe lang je website bezig was om de pagina te genereren. Het laatste getal geeft aan hoeveel RAM daarvoor nodig was.

Schakel nu al je plugins uit, met uitzondering van UsageDD. Bezoek nu de pagina opnieuw en bekijk de waardes. Vervolgens schakel je één voor één de plugins weer in, ververs je de betreffende pagina en controleer je de getallen. Zijn die waardes ineens flink hoger na het activeren van een bepaalde plugin, dan weet je dat daar het knelpunt zit. Je kunt dan bekijken of de plugin nog valt te optimaliseren of besluiten naar een alternatief op zoek te gaan.

Haal het maximale eruit

Wil je nóg meer snelheid? Verzeker jezelf er dan van dat je de meeste recente, stabiele PHP-versie gebruikt. Vanaf versie 5.2 herinnert WordPress je daar met de feature Site Health aan. Die herkent of je een oude PHP-versie gebruikt en checkt ook of een te installeren plugin daarmee overweg kan. Handig! De PHP-versie wijzigen naar een nieuwere is gelukkig zo gebeurd.

Stel daarnaast caching in, het liefst Redis. Deze geavanceerde cachingtechniek slaat veelgebruikte data in het snelle RAM op. Zeker zwaardere WordPress-websites kunnen zo een flinke snelheidswinst behalen. Denk aan WordPress-webshops die in combinatie met WooCommerce zijn gebouwd. Bekijk ten slotte ook of je database optimaliseren winst oplevert.

Tot slot

Wees kritisch als het gaat om de plugins die je gebruikt. Reviews, de hoeveelheid actieve gebruikers, of het wordt onderhouden en je eigen tests helpen je besluiten. Zo haal je het maximale uit je website.

Zoek je nog razendsnelle SSD-hosting? Bekijk gerust eens de webhosting van Antagonist! Je krijgt altijd een compleet pakket, inclusief domeinnaam en gratis SSL. WordPress installeren is zo geregeld. Ga dus snel aan de slag!

Jeroen Wolsink

Jeroen is Marketing Lead bij Antagonist, dat de webhosting en domeinnamen voor meer dan 40.000 ondernemers verzorgt. Antagonist biedt een compleet webhostingpakket inclusief domeinnaam, e-mail, SSL en meer! Klanttevredenheid staat op nummer één, met als resultaat ruim 3.700 positieve recensies. Zodoende is Antagonist de vertrouwde thuisbasis voor meer dan 100.000 websites!