Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Samen sterker
ondernemen!
43.330 actieve leden
         

Deliveroo legt bom onder schijnzelfstandigheid zzp'er

Martijn Pennekamp
08 mei 2018

Deliveroo gaat alle zzp'ers die voor haar werken verzekeren. Laat dat nu net een bom leggen onder de toch al omstreden stap die Deliveroo heeft ingezet om alleen te willen werken met zzp'ers.

 

Vandaag las ik het nieuws dat Deliveroo haar zelfstandige ondernemers gaat verzekeren. Laat dat nu net een bom leggen onder de toch al omstreden stap die Deliveroo heeft ingezet om alleen te willen werken met zzp'ers.

Wil je als zzp’er "fiscaal" gezien worden als ondernemer, waardoor je gebruik mag maken van alle fiscale voordelen van een “echte” ondernemer zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek, dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

En laat Deliveroo nu net zorgen dat je daar absoluut niet aan voldoet. Ik zet de punten op een rij:

Aantal opdrachtgevers

Als ondernemer dien je te streven naar meerdere opdrachtgevers. De bezorgers van Deliveroo hebben er vaak maar 1 ….. juist alleen Deliveroo.

Zelfstandigheid

Je bepaalt zelf hoe jij het werk uitvoert. Bij Deliveroo bepaal je dat niet zelf, dat doet Deliveroo voor jou.

Investeren

Je investeert in je bedrijf: bedrijfsmiddelen, marketing, enzovoorts. Bij Deliveroo hoef je nergens in te investeren, dat doet Deliveroo voor jou.

Risico

Je loopt zelf het risico als dingen misgaan, zo ben je bijvoorbeeld zelf aansprakelijk bij schade. Dat is nu net waarom ik deze blog ben gaan schrijven. Deliveroo gaat zelfs de verzekeringen overnemen van bezorgers.

Winst / uurtarief

Je streeft naar winst. Om een beetje winst te maken is een uurtarief van € 15,-- tot € 18,-- ex btw nodig. Onder dat uurtarief ziet de Belastingdienst je niet als een ondernemer maar als werknemer met alle gevolgen van dien. Stel dat je 3 bezorgingen kunt doen in een uur dan pak je € 12,40 per uur bij Deliveroo………… onvoldoende dus om het minimum tarief te behalen.

Ondernemerscheck

Zelf deed ik vandaag de Ondernemerscheck van de Belastingdienst met als insteek dat ik wilde starten als zzp'er bij Deliveroo. Het oordeel was niet verrassend, de Belastingdienst ziet een Deliveroo bezorger niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Conclusie

Wil je als zzp’er werken bij Deliveroo doe dit dan niet als zzp’er, maar maak bijvoorbeeld gebruik van payrolling wat ook is toegestaan bij Deliveroo.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is oprichter van het ledenplatform Het Ondernemerscollectief en startersplatform ikwordzzper.nl.

Link met hem op Linkedin of word lid van de groep zzp'er durf te vragen op Facebook.