Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Samen sterker
ondernemen!
43.329 actieve leden
         

Gratis boekhoudprogramma voor zzp'ers: ga je voor excel of online software?

Arjan Nieuwbeerta
27 juni 2019

Wil jij een boekhoudprogramma gebruiken dat veel van het werk voor je facturatie en boekhouding uit handen neemt? Of waarmee je je boekhouding op zijn minst overzichtelijk krijgt? Heel verstandig! Je hoeft niet bang te zijn dat je er flink wat geld tegenaan moet gooien voordat je je boekhouding kunt stroomlijnen.

Grofweg heb je als startende zzp’er 2 opties: in Excel of met een online boekhoudprogramma. Er zijn namelijk zeer betaalbare en zelfs gratis boekhoudprogramma’s op de markt waarmee je aan de slag kunt. Ontdek hieronder de  voor- en nadelen van beide opties. Ga je voor Excel of toch liever een online boekhoudprogramma?  

Welk type gratis boekhoudprogramma voor zzp’ers?

Natuurlijk, je kunt in een notitieboek je gehele boekhouding bijhouden, maar dan moet je behoorlijk old school zijn ingesteld. Ook moet je dan zeker weten dat je nooit fouten maakt of veel tijd tot je beschikking hebben. Ok, laten we eerlijk zijn: je kunt er beter niet aan beginnen. Online boekhouden is vrijwel altijd handiger. Je kunt data dan makkelijker hergebruiken, sneller vinden, beter corrigeren en je kunt cijfers en formules - als je ondersteunende software gebruikt - foutloos en razendsnel (laten) berekenen.

Ga je voor digitaal dan kun je het in je tekstverwerkingsprogramma zoals Word onder elkaar zetten, maar de meest voor de hand liggende variant is Excel. Dat kost de meeste ondernemers niets extra, omdat het onderdeel uitmaakt van het Office-pakket, dat vrijwel iedereen al op zijn computer heeft staan.

Maar er is meer. Excel is veelzijdig en goed te gebruiken voor boekhouding, maar je hebt ook heel specifieke boekhoudsoftware, met meer gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten dan Excel. Er is voor ieder wat wils.  

Gratis boekhouden in Excel

Goed bekeken is Excel natuurlijk niet gratis. Maar als je dit programma toch al op je computer hebt staan of gebruikt en je ineens een boekhoudprogramma nodig hebt, kun je gratis boekhouden in Excel.

Met Excel kun je op zich prima uit de voeten als je net begint met je onderneming en nog niet een enorme boekhouding hebt. Als je start als zzp’er heb je nog niet zoveel klanten en hoef je misschien maar een paar facturen per maand te versturen. Dan is het goed te doen om je facturen en overzichten in Excel te maken. Wel is het handig als je al kennis hebt van het werken met formules in dit programma, maar is dat het geval, dan is het een aardige basis. Gebruik een simpele boekhouding template en houd je transacties bij.  

Als je bedrijf groei, je meer facturen verstuurt of koppelingen met andere programma’s of platformen wenselijk zijn, kun je beter op zoek gaan naar een ander boekhoudprogramma.

Gratis online boekhoudprogramma’s

Excel staat zijn mannetje als boekhoudoplossing, maar wil je klaar zijn voor de volgende stap, dan is een (online) boekhoudprogramma een betere keuze. Dit soort software is gebruiksvriendelijk en kan heel veel taken automatiseren. Zo kun je offertes omzetten in facturen, periodieke facturen automatisch laten versturen en ervoor zorgen dat debiteuren direct een herinnering krijgen als ze te laat zijn met betalen. Ook kun je het boekhoudprogramma koppelen met bijvoorbeeld factuurprogramma, je voorraadbeheer, de site van de Belastingdienst en betalingsplatformen, zodat alles efficiënt en snel verloopt.

Je hebt offline en online boekhoudprogramma’s, waarbij de voordelen van online onder meer zijn dat al je data veilig centraal opgeslagen zit in de cloud, je overal en altijd bij je boekhouding kunt en dat je automatisch software updates krijgt. Ook zijn er verschillende aanbieders die een handige gratis boekhoud app aanbieden, die heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk toegang bieden tot de meeste functionaliteiten via je smartphone of tablet. Al moet je hiervoor meestal gebruik maken van een betaald boekhoudprogramma.

Verschil gratis of goedkoop boekhoudprogramma?

Een gratis boekhoudprogramma met alles erop en eraan? Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het vaak ook. Het is erg goed om te weten dat veel aanbieders van boekhoudprogramma’s een (gratis) proefperiode aanbieden. Soms zelfs ruim een jaar. Maar een goed en uitgebreid boekhoudpakket voor niets, dat is natuurlijk niet mogelijk.

Het goede nieuws is, dat er best veel wél mogelijk is, en dat je ook met gratis boekhoudsoftware goed vooruit komt. Maar er moet uiteraard wel ergens op bezuinigd worden. Dat kan de service zijn, die in een gratis variant bijvoorbeeld alleen online is, of bijvoorbeeld een interface die minder professioneel of overzichtelijk oogt.

Voor elke portemonnee een oplossing!

Uiteindelijk moet je voor jezelf uitmaken waar je behoefte aan hebt of wat je bereid bent te accepteren voor een lagere prijs. Als je even zoekt, zijn er verschillende aanbieders van boekhoudprogramma’s met een heel mooie prijs-kwaliteitverhouding. Ook fijn: vrijblijvende proefperiodes van boekhoudsoftware stellen je in staat om verschillende programma’s met elkaar te vergelijken. Zodat je precies weet wat je wilt en hoeveel je daarvoor over hebt. Succes!

Benieuwd welke aanbieders er zijn? We raden de volgende programma’s met gratis proefperiode aan voor zzp’ers:

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.