Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Samen sterker
ondernemen!
43.439 actieve leden
         

Hoe een klein ongelukje een zzp’er €10.000,- kostte

Martijn Pennekamp
21 juni 2018

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering (ook wel: bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of kortweg AVB) is niet verplicht. Maar o, o, o, het kan jou als zzp’er zóveel ellende besparen.

Ontmoet Jolanda, zelfstandig coach. Haar bedrijf draaide lekker; voldoende klanten, weinig kosten. En ze dacht lekker te besparen door geen ‘onnodige’ verzekeringen af te sluiten. Zoals tegen aansprakelijkheid. Ze was immers privé al verzekerd?

Lees hoe Jolanda keihard geconfronteerd werd met haar onjuiste aanname…en zo € 10.000,- verloor.

_____________________________________________________________________________________________

Jolanda ontvangt haar klanten normaal gesproken thuis. Maar nu wil een klant dat Jolanda naar hém komt voor een sessie. De klant is koning, dus tas pakken en gaan. Omdat het de afsluiting van het coachingtraject is, koopt Jolanda onderweg nog snel even een bloemetje voor hem.

Goed en wel komt ze aan bij het huis van haar klant. De voordeur staat al op een kier voor haar. Met de bos bloemen voor haar neus stapt ze de gang in… en ziet daardoor de pilaar met duur beeldhouwwerk (geschatte waarde: € 10.000,-) over het hoofd. Jolanda botst tegen het tafeltje. Het beeld valt kapot op de onvergeeflijke plavuizen vloer.
Oeps.
Van de schrik bekomen stelt ze haar klant gerust: “Ik ben verzekerd.” Helaas een onjuiste veronderstelling. Want haar privéverzekering dekt geen schade bij bezoek op zakelijke gronden.

Balen.
_____________________________________________________________________________________________

Zo zag Jolanda door één ongelukkige beweging 25% van haar jaaromzet in rook opgaan. Totáál onnodig. Want had ze een exclusieve Zekervanjezaak-polis die je koopt bij Rabobank gehad? Dan was ze goed verzekerd geweest voor nog geen € 10,- per maand.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt je aansprakelijkheid voor schade aan spullen of mensen. Ook buiten Nederland, met uitzondering van de Verenigde Staten en Canada.

Oftewel: voor nog geen € 120,- per jaar aan aftrekbare kosten had Jolanda € 10.000,- bespaard. Sluit jij een AVB af op ZekerVanJeZaak die je koopt bij Rabobank? Dan is die de eerste 6 maanden zelfs gratis.

Hoe het nu met Jolanda gaat?

Welnu, dit verhaal is verzonnen. Maar ik heb het té vaak zien gebeuren bij zzp’ers en ze er zelfs failliet door zien gaan. De moraal van dit verhaal is: Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat Jolanda overkwam, kan jou als zzp’er ook overkomen. Bijvoorbeeld:

•    Je laat een kop koffie over de laptop van je klant vallen.
•    Je loopt tegen een raam waardoor er een barst in komt.
•    Je klant struikelt door jouw schuld en loopt letsel op.

De schades lopen uiteen van een paar honderd tot tienduizenden euro’s. Voorkom dat je daar zélf voor opdraait. Zorg dat je hier goed verzekerd voor bent. Zoek op z’n minst uit hoeveel een AVb jou kost (dit is beroepsafhankelijk). Je zult zien dat dit reuze meevalt! Op deze pagina bereken je gemakkelijk wat een aansprakelijkheidsverzekering in jouw geval zou kosten.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rabobank.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is oprichter van het ledenplatform Het Ondernemerscollectief en startersplatform ikwordzzper.nl.

Link met hem op Linkedin of word lid van de groep zzp'er durf te vragen op Facebook.