Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Samen sterker
ondernemen!
43.496 actieve leden
         

Ik wil een website (laten) maken, hoeveel budget heb ik nodig?

Jelle Terwisscha van Scheltinga
04 februari 2020

Als je op onderzoek gaat naar de kosten van het (laten) maken van een website dan kom je tot de conclusie dat het gaat om zeer uiteenlopende bedragen. Je kunt een website laten maken voor € 200,- maar dit kan ook voor € 2.000,-. Uiteraard hangen de kosten af van jouw wensen en beschikbare budget. In deze blog beschrijf ik een aantal zaken die van invloed zijn op het benodigde budget om jouw perfecte website te (laten) ontwikkelen.

Zelf doen of uitbesteden

Voordat je besluit of je jouw website zelf wilt maken of liever toch wilt uitbesteden is het handig om na te denken over de volgende zaken:

  • Bedenk wat je site moet kunnen. Heb je voldoende technische kennis om dit zelf te maken? Of schakel je liever een expert in? Een interactieve website (webshop / forum) is complexer dan een statische website (alleen pagina’s).
  • Voor die tijd die jij aan je website besteedt kun je geen factuur versturen. Dit zijn wel kosten / uren die je maakt. Vergeet dit niet want dit kan aardig oplopen en deze uren kun je niet besteden aan het uitvoeren van opdrachten of aan acquisitie.
  • Een website heeft ook onderhoud nodig. Wil je dit zelf bij gaan houden of wil je hier liever niet naar omkijken en het voor je laten regelen?
  • Wat is je beschikbare budget? Dit is vooraf niet 100% vast te stellen maar houd in ieder geval een richtlijn aan. Als startende zzp’er heb je meer opstartkosten en het is zonde als je je laat verleiden tot het doen van grote uitgaven die niet noodzakelijk zijn. Door een richtlijn voor jezelf te bepalen kun je dit voorkomen.

Registratie domeinnaam en webhosting

Om een website te maken heb je een URL nodig. Dit is het adres waarop je website bereikbaar is. Via de domeinnaam check op onze site kun je kijken of jouw gewenste domeinnaam beschikbaar is en wat de kosten zijn om deze te claimen. Lees in dit artikel meer over de registratie van jouw domeinnaam. Naast een domeinnaam heb je webhosting nodig. Dit is een soort abonnement om je website online te plaatsen. Bij Argeweb zijn er diverse mogelijkheden en pakketten. Je hebt het eerste jaar al een webhostingpakket voor € 1,-. Daarna zijn de kosten € 5,95 per maand. Of dit pakket voldoende is voor jouw onderneming hangt af van je wensen. Anders kun je een uitgebreider pakket kiezen.

Een betaald of gratis thema

Via WordPress zijn er heel veel thema’s verkrijgbaar om jouw website te maken. Naast de gratis beschikbare thema’s kun je er ook voor kiezen om een thema te kopen. Deze thema’s worden vaak beter onderhouden en er is meer documentatie beschikbaar over het thema. De aanschaf van een thema kost ongeveer € 60,-.

WordPress Plugins

Plugins zijn een soort apps die je kunt gebruiken om je site te verrijken met functionaliteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Plugins die helpen om je website te optimaliseren voor SEO (zoekmachine marketing). Veel Plugins zijn gratis verkrijgbaar maar er zijn ook betaalde Plugins. De kosten hiervan lopen uiteen maar als richtlijn kun je denken aan € 15,- tot € 50,- per stuk.

Professionele webteksten

Als je de webteksten wilt laten maken door een professionele tekstschrijver die ook gespecialiseerd is in SEO (optimalisatie teksten voor zoekmachines) kun je rekening houden met een uurtarief van € 50,- tot ongeveer € 120,-. Het aantal benodigde uren is afhankelijk van het aantal pagina’s / hoeveelheid informatie dat ontwikkeld moet worden.

Afbeeldingen / video

Heb je zelf beeldmateriaal om te plaatsen op je website of wil je dit laten ontwikkelen? Wil je bijvoorbeeld een bedrijfsfilm op je site plaatsen? De kosten en kwaliteit hiervan variëren. Je hebt bedrijfsfilmpjes voor € 200,- maar ook voor € 2.000,-. Het is raadzaam om diverse offertes op te vragen. Hetzelfde geldt voor een fotograaf. De uurtarieven en/of projectprijzen zijn heel divers. Laat je hierover goed informeren en houd vooral het vooraf gestelde budget in gedachten en of de investeringen aansluiten bij het doel van je website en passend zijn bij jouw bedrijf.

Webdesign Service

Je kunt er ook voor kiezen om te werken met een abonnement. Er zijn diverse partijen die dit aanbieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontwerpbureaus, communicatiebureaus of hostingpartijen. Je neemt dit abonnement af en zij beheren het onderhoud jouw website. Via onze Argeweb Design Service is het ook mogelijk om een professionele website te laten maken. Je website wordt op maat gemaakt en kant en klaar opgeleverd. Je website is goed beveiligd en updates worden geïnstalleerd. Ook wordt er regelmatig een back-up van jouw website gemaakt. Zo heb je wel een website helemaal naar jouw wensen en hoef je er zelf de kennis niet voor te hebben en tijd voor vrij te maken. Wij bieden Argeweb Design Service aan voor websites en webshops. Met deze dienst heb je voor € 300,- een website van 3 pagina’s. Meer pagina’s is uiteraard mogelijk tegen meerprijs. De kosten van het onderhoud (inclusief webhosting) zijn per maand € 35,-.

Jelle Terwisscha van Scheltinga

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Met zijn design capaciteiten optimaliseert hij de website om de conversie zo hoog mogelijk te krijgen. Verder houdt hij zich onder andere bezig met SEO-, affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.