Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Samen sterker
ondernemen!
43.330 actieve leden
         

Online boekhouden als zzp'er? Alle concrete voordelen op een rij!

Arjan Nieuwbeerta
19 maart 2019

Er zijn maar weinig mensen van wie boekhouden de favoriete hobby is. Geen zorgen, we oordelen niet. We begrijpen het volkomen. Maar ja, - en inderdaad, daar is die dooddoener weer - het hoort er gewoon bij als je zzp’er bent. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat je boekhouding zo soepel en makkelijk mogelijk verloopt. Een typisch gevalletje ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’. De oplossing? Online boekhouden. Dat is boekhouden waar, wanneer, hoe en met wie je wilt.

De tijd van facturen handmatig opmaken, uitprinten en versturen en al je financiële gegevens in mappen in de kast bewaren, ligt ver achter ons (in de meeste gevallen). Maar digitaal, en (deels) geautomatiseerd boekhouden kan op verschillende manieren.

Je kunt ervoor kiezen om alles in Excel sheets te verwerken. Meer gemak heb je echter - zeker als je veel klanten en onregelmatige geldstromen hebt - van speciale boekhoudsoftware waarbij veel taken automatisch plaatsvinden. De keuze die je dan nog moet maken is of je gaat voor offline of online boekhoudsoftware.

Wat is online boekhouden?

Online boekhouden is feitelijk gewoon een flexibele vorm van geautomatiseerd boekhouden. Hiermee ben je door de online verbinding altijd up-to date en heb je overal en altijd toegang tot je gegevens. Bovendien is er minder risico op het kwijtraken van je gegevens, vanwege de centrale cloud-opslag.

Het aankoopmodel is wel anders. In plaats van complete toegang te krijgen tot de software met een eenmalig aankoopbedrag, zijn er maandelijkse abonnementskosten bij het gebruik van online boekhoudsoftware.

10 voordelen van online boekhouden als zzp'er

Online boekhouden als zzp’er biedt vele voordelen voor de drukke en mobiele zzp’er. Hieronder de belangrijkste op een rijtje:

1) Overal beschikbaar

Online boekhouden kun je overal doen waar je maar wilt: je bent niet meer gebonden aan kantoortijden, één locatie of één computer waar al je gegevens op staan. 24/7 kun je bij je data, met elke device en op elke plek: ook in het park of in de trein bijvoorbeeld. De enige voorwaarde is - natuurlijk - dat je een internetverbinding hebt. Maar waar heb je dat tegenwoordig eigenlijk niet?

2) Gemakkelijk digitaal factureren

Met online boekhoudsoftware hoef je niet meer fysieke facturen af te drukken en op te sturen, maar kun je facturen eenvoudig, digitaal versturen. Veel werk kun je ook automatisch door het systeem laten doen. Bijvoorbeeld in het geval van vaste maandelijkse facturen, of als je templates wilt laten aanmaken. Bovendien hoef je niet moeilijk te doen met je bonnen. Het maken van een foto is genoeg om ze te kunnen versturen of op te kunnen nemen in je administratie.

3) Lage(re) kosten

Het is allemaal relatief natuurlijk en er zijn ook gevallen waarbij offline boekhoudsoftware goedkoper is, maar om te beginnen ben je met online boekhouden minder geld kwijt dan wanneer je een boekhouder moet inhuren.

Daarnaast heb je geen hoge investeringskosten, zoals je die bij een offline softwarepakket wel hebt. Je kunt meteen online aan de slag met je boekhouding een behapbaar maandelijks bedrag.

4) Altijd toegang = meer controle

Het is natuurlijk heel praktisch om altijd toegang te hebben tot je boekhoudsysteem, voor als je iets heel ad hoc op het gewenste moment wilt aanpassen of invoeren. Maar het feit dat je altijd inzicht kunt hebben in je bedrijfsvoering betekent ook simpelweg dat je meer controle hebt over je bedrijf. Je hebt altijd optimaal overzicht en kunt snel reageren mocht dat nodig zijn.

5) Veilig

Met online boekhoudsoftware hoef je ‘lokaal’ nergens aan te denken. Je hoeft niet je eigen computer helemaal dicht te timmeren wat beveiliging betreft. Zolang je verbinding veilig is, zit je goed.

En aangezien online boekhoudprogramma’s er doorgaans zelf voor zorgen dat ze optimaal beveiligd zijn, volgens de algemeen geldende eisen en voorzorgsmaatregelen, kun je vol vertrouwen met je boekhouding aan de slag. Ook handig: aan het updaten van je software hoef je niet te denken. Dit gebeurt automatisch.

6) Automatische back-ups

Wat ook automatisch plaatsvindt, is het maken van back-ups. Wel zo fijn in verband met je fiscale bewaarplicht. Of gewoon in het geval je zelf nog gegevens nodig hebt. Voor je hypotheek bijvoorbeeld.

Verder betekent het opslaan van back-ups op de server, dat je ruimte bespaart op je eigen computer of device.

7) Koppelingen met externe systemen

Een groot voordeel van het gebruik van een online softwareprogramma is dat het vaak compatibel en integreerbaar is met externe systemen die je nodig hebt voor je betalingen, administratie en algehele bedrijfsvoering. Denk dan aan koppelingen met je bank, de Belastingdienst, je webwinkel of PayPal-account. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk klanten toevoegen, bankafschriften inlezen of zien welke facturen er nog openstaan.

8) Gebruikers toevoegen

Een duidelijk verschil tussen online en offline is natuurlijk ook dat een online systeem of stukje software je de mogelijkheid biedt om informatie met (vele) anderen te delen. Niet dat je wilt dat de hele wereld inzicht heeft in jouw persoonlijke data natuurlijk, maar het is wel handig dat je naar wens gebruikers kan toevoegen. Zodat bijvoorbeeld je accountant of adviseur makkelijk mee kan kijken (maar jij wel altijd de regie houdt). 

9) Platform- en browser-onafhankelijk

Erg praktisch is ook dat online boekhoudsoftware meestal door iedereen gebruikt kan worden, onafhankelijk van het besturingssysteem of het type browser. Of je nu Windows gebruikt of MacOS (voorheen OS X), of je nu Safari, Chrome of Firefox hebt, je hoeft alleen in te loggen op de betreffende website en je kunt beginnen.

10) App-functionaliteit

We zijn tegenwoordig vergroeid met onze mobiele devices. Daarom is het mooi dat veel online software-aanbieders hierop inspelen door een app aan te bieden voor hun boekhoudsoftware. Zodat je op heel gebruiksvriendelijke wijze je gegevens kunt invoeren en in overzichtelijke dashboards je data kunt bekijken.

De beste online boekhoudsoftware kiezen

Dus je bent tot de conclusie gekomen dat online boekhouden de beste keus is voor jou? Heel mooi! Alleen, dan ben je er nog niet. Er zijn veel overeenkomsten tussen aanbieders maar soms ook belangrijke verschillen wat betreft features en prijzen. Kijk hieronder welke aanbieder en welk pakket het beste bij je past.

Benieuwd naar aanbieders? Hier vind je het complete pakket met boekhoudprograma's.

Boekhoudpakketten voor zzp'ers vergelijken?

Benieuwd welke aanbieders er zijn? Hieronder vind je een aantal opties die interessant voor je kunnen zijn!

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.