Blog

Zo bespaar je € 750,- op je internetkosten als zzp'er

Veel zzp'ers werken vanuit huis, daar heeft corona nog eens een extra zetje aan gegeven. Wat veel zzp'ers niet weten is dat je de prive internetkosten kunt overzetten naar de zaak en je deze kosten dan gedeeltelijk kunt aftrekken. Zo bespaarde ik het eerste jaar € 750,- door over te stappen naar Ziggo Zakelijk. In deze blog vertel ik je hoe ik dat heb gedaan.

Stap 1 - Zet jouw internetabonnement op de zaak

Om aan de administratieve verplichtingen van de Belastingdienst te kunnen voldoen is het belangrijk dat jouw internetabonnement op de zaak staat en niet op jouw privé naam. Zo ben ik overgestapt naar Ziggo Zakelijk, krijg ik netjes elke maand een btw factuur op de zaak.

Stap 2 - Betaal de factuur op je zakelijke rekening

Laat jouw zakelijke internetabonnement incasseren op jouw zakelijke rekening, dan houd je het zuiver voor de administratie.

Stap 3 - Corrigeer het privé gebruik

De meeste internetproviders bieden een bundel aan met TV, bellen en internet in één. Het internet gebruik je vaak zakelijk, echter kosten voor de TV zenders kun je natuurlijk niet aftrekken. Helaas specificeren veel providers de kosten van internet en TV niet op een factuur als je en pakket afneemt. Daarom corrigeer ik het deel van de dienstverlening welke ik privé gebruik eens per jaar. Dit doe ik door een schatting te maken van het percentage privé gebruik. Dit deel corrigeer ik in de aangifte van het laatste kwartaal voor de btw en de kosten in mijn boekhouding.

Rekenvoorbeeld

Stel je kiest voor Ziggo Zakelijk Complete wat je € 67,- ex btw per maand kost. Inclusief is dat € 81,07 per maand, totaal € 972,84 per jaar. Daarvan is € 168,84 btw en € 804,- kosten. Stel je schat in dat 60% van het gebruik thuis zakelijk is en 40% privé. Dan corrigeer je (€ 168,84 x 40%) = € 67,54 btw en (€ 804,- x 40% =) € 321,60 kosten welke je boekt als privé gebruik in je boekhouding. Dat kun je het beste één x per jaar doen in de aangifte van het laatste kwartaal.

Totaal boek je dus € 482,40 exclusief btw als zakelijke kosten.

Normaal zou je als particulier over die € 482,40 nog btw moeten betalen maar die mag je aftrekken als ondernemer. Dus je steekt € 101,30 in je zak en je mag € 482,40 aftrekken als zakelijke kantoorkosten. Dit bedrag verminderd je belastbare winst en over die winst had je normaal gesproken 37,35% inkomstenbelasting moeten betalen, netto is dat € 180,18.

Resumé

  • € 101,30 btw
  • € 180,18 netto belastingvoordeel

Totaal € 281,48 netto per jaar!!

Stap je daarnaast over naar Ziggo Zakelijk Internet Complete dan krijg je maximaal 5 maanden gratis t.w.v. € 335,- ex btw.

Totaal bespaar je dan in het eerste jaar € 616,--

Nu hoor ik je denken.............. ahum Martijn, de titel van je blog was: Zo bespaar je € 750,- internetkosten als zzp'er........... volgens mij mis ik nog ergens € 134,-. Dat klopt als een bus want wat ik nog niet eerder verteld had is dat leden van Het Ondernemerscollectief nog eens een maand extra gratis krijgen en ik mijn berekening heb gemaakt op basis van Ziggo Zakelijk Complete wat voor mij ruim voldoende is. Kies je voor Ziggo Zakelijk Max dan betaal je € 13,- per maand meer. Netto bespaar je als lid van Het Ondernemerscollectief nog eens totaal € 134,-.

Stap 4 - Doen

Twijfel niet en stap nu over naar zakelijk internet. Dit kun je doen door te bekijken of jij ook tot 5 maanden gratis Ziggo Zakelijk kunt krijgen op jouw adres of word lid van Het Ondernemerscollectief en volg de link die alleen voor leden beschikbaar is in het afgeschermde gedeelte van de website. Dan ontvang je tot 6 maanden gratis Ziggo Zakelijk.

Ben je al privé klant bij Ziggo dan kun je ook overstappen naar Ziggo Zakelijk en krijg je 1 maand gratis en profiteer je daarna van de fiscale voordelen zoals hierboven omschreven. Bestel gewoon jouw deal via deze pagina.

Hulp nodig?

Ik kan me voorstellen dat dit evengoed lastige materie is, vraag daarom altijd jouw boekhouder om hulp. Heb je er geen, zoek er dan een boekhouder bij jou in de regio via deze pagina of vraag het de fiscale helpdesk van Het Ondernemerscollectief.

Handige downloads

Bekijk alle downloads
Juridische service

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.