Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Samen sterker
ondernemen!
43.496 actieve leden
         

zzp'er voor hun pensioen geraakt door komende belastingwijzigingen!

Martijn Pennekamp
23 oktober 2019

Flink wat zzp'ers bouwen op dit moment pensioen op door te beleggen in box 3. Als het aan het kabinet ligt gaat de vermogensrendementsheffing flink op de schop en betaal je als zzp'er straks over 5,6% fictief rendement deze heffing.

De nieuwe plannen om de vermogensrendementsheffing eerlijker te maken – door een onderscheid te maken tussen spaargeld en belegd geld – doet behoorlijk stof opwaaien onder zzp’ers. Sommige media schreven dat zzp’ers die zelf pensioen opbouwen worden benadeeld. Business Insider kopte “Rutte maakt iedereen die zelf pensioen opbouwt in box 3 tienduizenden euro’s armer”.

Box3 of pijler3?

Het artikel schrijft “een hard gelag voor zzp’ers die zelf vermogen moeten opbouwen voor later, als ze dat willen doen via box 3. En ‘ Iedereen die zelf pensioen moet opbouwen wordt min of meer gedwongen van speciale fiscale regelingen gebruik te maken.”

Niet gedwongen, maar wel gestimuleerd. En dat is terecht. Box3 is immers niet bedoeld om pensioen op te bouwen. Daarvoor is Box1 bedoeld. Daarin kun je als zzp’ er vermogen opbouwen wat niet meetelt voor de vermogensrendementsheffing. Bovendien krijg je nog een tweede fiscaal voordeel: je mag je inleg ook nog eens aftrekken van je inkomstenbelasting. Dat noemen we lijfrente of de derde pijler van ons pensioenstelsel. Die is daarvoor bedoeld. Pensioensparen via pijler 3 is dan ook al gauw twee keer zo interessant als via Box3.

Geen kennis van fiscaal voordeel

Het probleem is echter dat de meeste zzp’ ers helemaal niet op de hoogte zijn van deze fiscale regelingen. Dat bleek onder andere uit een onderzoek dat onze partner BrightPensioen liet doen door bureau GFK. Bijna twee-derde van de zzp’ers was niet eens op de hoogte van de fiscale regelingen om zelf pensioen op te bouwen! En van degenen die het wel wisten onderschatte meer dan 90% dit fiscale voordeel! Deze onwetendheid kost zzp’ ers bakken met geld. BrightPensioen berekende dat zzp’ers in totaal een bedrag van 1,2 miljard laten liggen als ze geen gebruik maken van die fiscale mogelijkheden.

De keuze is aan jou

Werknemers met een pensioenregeling bij hun baas hebben geen keuze of ze pensioen opbouwen mét of zonder fiscale voordelen. Dat is altijd mét fiscale voordelen. Hun geld staat altijd vast.

Als zzp’ er heb je wél de keuze. Wil je fiscale voordelen, dan staat dat geld vast voor je pensioen. Wil je ten alle tijden bij je geld kunnen, dan heb je geen fiscaal voordeel. De keuze is aan jou. En een combinatie van beide is natuurlijk ook mogelijk. Dus in plaats van klagen over de fiscus kun je ook blij zijn met de flexibiliteit die je als zzp’ er hebt ten opzichte van werknemers. En daar slim fiscaal gebruik van maken. Bij BrightPensioen kun je voor één lidmaatschap twee rekeningen openen. De ene waar je geld vast staat en een ander je nog aan kunt komen.

Bereken snel je inleg en belastingvoordeel via deze link.

Hulp nodig

Heb je advies nodig op het gebied van pensioen als zzp'er? Lees dan meer in ons dossier pensioen of word lid van Het Ondernemerscollectief en stel jouw vraag aan de pensioenhelpdesk.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is oprichter van het ledenplatform Het Ondernemerscollectief en startersplatform ikwordzzper.nl.

Link met hem op Linkedin of word lid van de groep zzp'er durf te vragen op Facebook.