Blog

4 handige en gratis Excel templates voor een startende zzp administratie

Als je relatief weinig klanten of projecten hebt, hoef je hier niet direct allerlei programma’s voor aan te schaffen. Je kunt dan een groot gedeelte van je ZZP administratie gratis bijhouden in Excel. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is het Office-pakket of Google Spreadsheets.

Daarom vind je hier een aantal simpele maar handige templates voor je administratie. Welke templates er beschikbaar zijn en wat je van elk template kunt verwachten, vertellen wij jou in dit artikel.

Gratis factureren met een factuur voorbeeld in Excel

Werk jij als zzp’er in de schildersbranche? En is de woning ouder dan 2 jaar? Dan kun je gebruikmaken van het 9% btw tarief. Maak gebruik van het gratis factuur template.

Klik op onderstaande button voor de gratis template voor facturen met 9% btw!

Gratis template | Facturen met 9% btw

Gratis factureren met een factuur voorbeeld in Excel

Ben jij een hoop tijd kwijt aan het maken en versturen van je facturen? Met een gratis factuur voorbeeld kun jij als zzp’er redelijk eenvoudig facturen opstellen en sturen. De eerste keer dat je het template gebruikt kun je een voorbeeld factuur maken. Vervolgens kun je dit voorbeeld altijd gebruiken en hoef je alleen nog de gegevens van jouw klant in te vullen. Met een gratis offerte template kun jij dus simpel facturen maken en naar je klanten sturen per mail.

Klik op onderstaande button voor de gratis template voor facturen met 21% btw!

Gratis template | Facturen met 21% btw

"Wanneer je voldoet aan het urencriterium kun je in aanmerking komen voor ondernemersaftrek bij de Belastingdienst"

Uren registreren met een gratis Excel template voor zzp’ers

Het is als zzp’er erg belangrijk dat e de gewerkte uren goed bijhoudt. Wanneer je voldoet aan het urencriterium kun je namelijk in aanmerking komen voor ondernemersaftrek bij de Belastingdienst. De ondernemersaftrek bestaat uit de zelfstandigen- en startersaftrek. In totaal kun je profiteren van maximaal 9403 euro belastingvoordeel per jaar. 

Je kun je uren gratis en gemakkelijk bijhouden in een urenregistratie template in Excel. Het voordeel hiervan is dat je alle uren in een overzichtelijk bestand hebt. Wanneer je gebruik maakt van een online spreadsheet, zoals Google Spreadsheets, kun je altijd en overal je uren bijhouden en inzien. Daarnaast voldoen de meeste templates aan alle regels van de Belastingdienst. Hou alleen wel in de gaten of de regels ook veranderen zodat je weet wanneer je het template moet updaten.

Klik op onderstaande button voor de gratis template voor urenregistratie in Excel!

Gratis template | Urenregistratie in Excel

Boekhouding bijhouden in een Excel boekhouding template

Als zzp’er heb je over het algemeen niet een hele complexe boekhouding, zeker niet als starter. In de meeste gevallen kun je het af zonder boekhouder of boekhoudsoftware. Het bijhouden van een simpel kasboek in Excel is dan eigenlijk al voldoende. Een wat uitgebreider template bevat daarnaast ook een balans, resultatenrekening, btw-overzicht en klantenoverzicht. Op die manier kun je met het template relatief eenvoudig en gratis boekhouden in Excel.

Klik op onderstaande button voor de gratis template voor een kasboek in Excel!

Gratis template | Kasboek in Excel

Zet vandaag nog gratis jouw zzp administratie op in Excel

Wanneer je zzp’er bent, heb je vaak geen complexe administratie. In dat geval kan Excel prima voldoen. Zeker voor startende zzp’ers zijn dan standaard templates in Excel erg handig om een begin te maken. Mocht je meer klanten of projecten krijgen, overweeg dan over te stappen naar software zodat je processen en handelingen kunt automatiseren.

Handige downloads

Bekijk alle downloads
Juridische service

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta

Arjan Nieuwbeerta is Marketing Lead bij Appwiki. Appwiki is dé advieswebsite waar je als bedrijf en ondernemer de juiste bedrijfssoftware vindt en selecteert. Denk aan software op het gebied van boekhouding, urenregistratie, CRM, webshop en kassa. Door onze expertise met je te delen ontdek je de software die het beste bij je past. Dit helpt je tijd besparen en slimmer (online) te ondernemen.