Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
Samen sterker
ondernemen!
43.329 actieve leden
         

Drie manieren om te ondernemen vanuit de WW

Niels Hoorn
06 juli 2020

Ontvang je op dit moment al een WW-uitkering of vraag je binnenkort een uitkering aan? Dan wil je het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk. Alleen liggen de banen momenteel niet voor het oprapen. Je kunt vanuit een uitkeringssituatie ook starten als zelfstandig ondernemer. Dit kan op drie manieren.

1. Startperiode

Optie één is de (tijdelijke) startperiode, ook wel 'startersregeling' genoemd. Hierbij krijg je als starter de eerste 26 weken nog een deel van de WW-uitkering (29% minder). Je sollicitatieplicht vervalt. Om gebruik te kunnen maken van deze regeling, moet je echter wel voldoen aan enkele voorwaarden.

Lees hier welke voorwaarden het UWV stelt aan de startperiode.

2. Urenverrekening

De tweede optie is dat je jouw werkzaamheden als zelfstandige op uurbasis laat verrekenen met je WW-uitkering. Hierbij geef je zelf al je gewerkte uren door aan het UWV. Op basis van die opgave berekent het UWV vervolgens hoeveel je wordt gekort op je uitkering. Opdeze werkwijze bouw je geen sociale zekerheden meer op voor alle uren die je als zzp’er werkt.

3. Inkomstenverrekening

Bij de derde optie vndt er een korting op je uitkering plaats op basis van je inkomen. Je kunt werken als zelfstandige en zelf bepalen hoeveel uren je werkt, vervolgens kijkt het UWV naar de inkomsten. Je hoeft hiervoor niet te zijn ingeschreven bij de KVK en je blijft over de uren waarop je werkt als zzp'er rechten opbouwen voor de WW, ZW en WIA.

Meer weten? In het whitepaper ‘Ondernemen vanuit de WW’ van Tentoo staan alle drie varianten uitgewerkt, inclusief alle voorwaarden, voor- en nadelen. Je kunt het whitepaper hier gratis downloaden.

Niels Hoorn

Niels Hoorn werkt als content marketeer voor Tentoo. Tentoo biedt loongerelateerde diensten aan ondernemers, zzp’ers en freelancers, zodat zij onbekommerd kunnen ondernemen. Ruim 22.000 freelancers en zzp’ers worden via Tentoo verloond.

Niels heeft in het verleden als freelancer gewerkt en werd daarbij verloond via Tentoo. Sinds 2017 werkt hij bij het eerste payrollbedrijf van Nederland. Volg Tentoo op Twitter voor het nieuws en ontwikkelingen over zzp’ers en ondernemen: @Tentoo_nl