Blog

Kwalitatief hoogwaardig beeld en toch een snelle website? Smush je afbeeldingen!

Of het nu foto's, infographics, illustraties of andere afbeeldingen zijn: plaatjes brengen je website tot leven en geven het een eigen uitstraling. Logisch dat je daar niet op wilt bezuinigen. En nu de meeste mensen beschikken over een beeldscherm met hoge resolutie, wil je dat al die afbeeldingen ook haarscherp zijn. Toch is het zaak om daar slim mee om te gaan. Het plaatsen van veel grote, zware afbeeldingen op je site kan namelijk grote gevolgen hebben.

Ruimte bij je hosting

Een hoge resolutie foto is al snel enkele megabytes groot. Als je veel grote afbeeldingen op je website hebt staan, zal dit veel ruimte innemen op de server waar je jouw site host. De opslagruimte op de server is meestal aan beperkingen onderhevig. Gebruikt jouw site dus veel grote (hoge resolutie) afbeeldingen, dan ben je snel door je opslagruimte heen en moet je upgraden naar een groter hostingpakket.

Tragere website

Grote bestanden maken je website ook langzamer. Elke keer als een bezoeker jouw website bezoekt, worden de bestanden die samen jouw website vormen opgehaald uit de server en gedownload op de computer van de bezoeker. Hoe groter de bestanden die de bezoeker moet downloaden, hoe meer tijd het kost. Een kleine website wordt sneller weergegeven.

Slecht voor de SEO

Niet alleen voor de bezoeker is een snelle website prettiger, ook zoekmachines worden er blij van. Hoe sneller de site, hoe hoger die in de zoekresultaten komt. Een goed startpunt om te zien hoe jouw site presteert is Pagespeed Insights van Google. Met deze tool test kun je de snelheid van je website testen en krijg je tips voor hoe je die kunt verbeteren. Grote kans dat het comprimeren van afbeeldingen één van de adviezen is.

Wanneer we het hebben over de grootte van' een afbeelding, dan gaat het namelijk puur over de grootte van het bestand. Niet over hoe groot deze op je scherm verschijnt. Er zijn allerlei manieren om de bestandsgrootte van afbeeldingen te verkleinen. Fotobewerkingsprogramma's zoals Photoshop hebben speciale instellingen om afbeeldingen te optimaliseren en op te slaan voor gebruik op het web. Per foto of plaatje kan dat zomaar een paar MB's schelen, zonder dat je met het blote oog een verschil ziet in kwaliteit. Dat tikt lekker aan!

Tip voor WordPress: Smush

Gebruik jij software als WordPress voor je website, dan zijn er ook handige plug-ins die je kunt gebruiken. Smush is een eenvoudige en krachtige plug-in voor het comprimeren van afbeeldingen op WordPress.. Met Smush optimaliseer je niet alleen de plaatjes die je nieuw uploadt, ook bestaande afbeeldingen worden meegenomen. Daarnaast biedt de plug-in tal van handigheidjes die helpen om je website sneller te maken. Denk aan de 'lazy load' functie, waarbij plaatjes pas worden geladen wanneer de gebruiker over de pagina scrollt.

Het optimaliseren van afbeeldingen op je website kan secondes per laadbeurt schelen. En dat is niet alleen fijn voor je gebruikers en de SEO, het scheelt ook in de portemonnee omdat je minder snel hoeft te upgraden naar een groter hostingpakket. Bovendien wordt je site er kwalitatief door verbeterd, en dat is precies waar je als ondernemer naar op zoek bent.

Handige downloads

Bekijk alle downloads
Juridische service

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

Jelle Terwisscha van Scheltinga

Jelle Terwisscha van Scheltinga

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Met zijn design capaciteiten optimaliseert hij de website om de conversie zo hoog mogelijk te krijgen. Verder houdt hij zich onder andere bezig met SEO-, affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.