Blog

Maar € 872 betalen voor jouw fiets van €2000 als ondernemer

Ik zelf gebruik mijn fiets bijna elke dag naar het werk en ook de meeste van mijn werknemers gebruiken de fiets om naar kantoor te komen. Voor werknemers en ondernemers die een fiets willen kopen of leasen worden de regels flink vereenvoudigd. Volgens het RTL Nieuws worden de bijtellingsregels voor het privégebruik van een zakelijke fiets aangepast. Dat scheelt een hoop administratieve rompslomp en is ook nog eens een stimulans voor je gezondheid en dat van je eventuele werknemers.

Bijtelling over de fiets van de zaak

Zo gaat het kabinet een vast bijtellingspercentage rekenen voor een fiets op de zaak: je gaat dan 7% bijtelling betalen over het privégebruik. Nu een kilometerregistratie nog vereist als je een fiets van de zaak gebruikt: dat hoeft in de toekomst niet meer. Deze nieuwe regels gaan pas in 2020 in, echter laat de administratie je tot die tijd niet weerhouden om toch een fiets op de zaak te kopen want ook in 2020 profiteer je van fiscale voordelen bij het aanschaffen van een fiets op de zaak.

Jouw fiscale voordeel als je een fiets op de zaak koopt

Stel: je koopt een e-bike op de zaak van € 2.000 inclusief btw. Je kunt hiervan de btw (21%) aftrekken, dus je betaalt € 1.653 exclusief btw. Aangezien je fiets op de balans staat, mag je het ook opvoeren voor de investeringsaftrek. Je mag nu eenmalig 28% van € 1.653 aftrekken mits je in dat jaar minimaal € 2.301 investeert, lees hier meer over de regels voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dat is een bedrag van € 463.

Daarnaast mag je je fiets in 5 jaar afschrijven, dit is € 330 per jaar.

Uiteindelijk hoef je over € 1.653 + € 463 = € 2.116 geen belasting te betalen. Dit levert je minimaal een besparing op van € 2.116 x 36,93% (tarief van 2019 als je minder dan € 68.800 per jaar verdient) = € 781.

 

"Bespaar minimaal 50% op de aanschaf van jouw fiets door hem op de zaak te zetten"

Wil jij korting op jouw fiets van de zaak en ben je lid van Het Ondernemerscollectief? Dan krijg je tot wel 25% korting op een nieuwe e-bike of fiets. Klik hier voor de korting.

Zo kost je fiets van € 2.000 jou uiteindelijk maar € 872!

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem contact op via onderstaand contactformulier en wij brengen je vrijblijvend in contact met een boekhoudkantoor in jouw regio of stel jouw vraag aan de fiscalisten van Het Ondernemerscollectief.

Handige downloads

Bekijk alle downloads
Juridische service

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp heeft zijn sporen verdiend als bedrijvenadviseur en is de oprichter van Het Ondernemerscollectief. Zijn specialismen zijn fiscaliteit en wetgeving.