Blog

Thuiswerken en je energiekosten: de voordelen en regels

Aparte ingang? Niet nodig!

Als je thuiswerkt, staat hoogstwaarschijnlijk je laptop of computer de hele dag aan en op te laden via het stopcontact. In de winter staat de verwarming aan en de verlichting langer aan. De meeste zzp'ers zijn in de veronderstelling dat je een aparte ingang of apart toilet moet hebben om gebruik te maken van financieel voordeel op je energiekosten. Maar: dat hoeft niet.

Zakelijk contract

Je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van collectieve voordelen. Ondanks dat je thuiswerkende zzp'er bent, heb je jouw energiecontract hoogstwaarschijnlijk privé – en niet zakelijk – afgesloten. Maar wist je dat je ook een zakelijk contract kunt afsluiten op jouw privé woning (als dit het inschrijfadres is bij de Kamer van Koophandel)? Dan kun je dit contract dus ook voor privé doeleinden gebruiken. Dit kan financieel gezien positief voor je uitpakken, aangezien er veel interessante aanbiedingen zijn voor zzp'ers.

LET OP Je mag hierbij jouw energiekosten niet opvoeren als zakelijke kosten. De energiekosten zijn dus niet aftrekbaar, maar je maakt wel gebruik van een collectief waardoor de kosten lager kunnen uitpakken.

Ondernemingsbalans

Heb je of wil je geen zakelijk contract? Dan is er een andere mogelijkheid om kosten te besparen. Stel: je computer op de keukentafel staat de hele dag aan. Deze staat op je ondernemingsbalans en is dus aantoonbaar bedrijfsmiddel. Dan kun je aantonen dat deze computer zakelijk wordt gebruikt – en de energie die het verbruikt dus ook zakelijk toerekenbaar. Daarvoor hoef je dus géén zakelijk energiecontract afgesloten te hebben.  

Voorbeeld: berekenen zakelijke energiekosten

Je berekent dit zakelijk verbruik door het vermogen van het apparaat te vermenigvuldigen met het aantal uur per dag dat het apparaat aan staat. Dit deel je door 1.000 x het aantal dagen per jaar. Dit is het kWh per jaar. Dit vermenigvuldig je met het tarief per kWh.

TIP Gebruik deze tool van de Belastingdienst om te checken of jij bepaalde kosten van jouw woning kunt aftrekken voor werkruimte.

TIP Check hier collectieve voordelen op onder andere het gebied van energie voor zzp'ers.

Handige downloads

Bekijk alle downloads
Juridische service

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.