Wet DBA / VBAR helpdesk

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) is een wetgeving die betrekking heeft op de beoordeling van arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Het hoofddoel van de Wet DBA is het onderscheid te maken tussen echte zelfstandige ondernemers en werknemers in loondienst. Het moet voorkomen dat werkgevers op grote schaal zelfstandigen inhuren om zo te besparen op arbeidskosten en werkgeversverplichtingen. Hierdoor wordt misbruik van zelfstandigen en oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt tegengegaan.

De wet is geïntroduceerd in 2016 als vervanging van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), met als doel meer duidelijkheid te geven over de fiscale status van zelfstandigen en schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

Op 21 juni 2024 stuurde voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de conceptwet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) naar de Raad van State. Deze wet is bedoeld om duidelijke te maken wanneer iemand als zzp'er ingehuurd mag worden voor een opdracht.

Een aantal veel gestelde over de Wet DBA / VBAR

Hoe voorkom ik schijnzelfstandigheid?
7 tips om schijnzelfstandigheid te voorkomen

 1. Maak gebruik van de juiste modelovereenkomsten
 2. Werk zoveel mogelijk rechtstreeks
 3. Verzeker jezelf
 4. Draag je zelfstandigheid uit
 5. Let op je taalgebruik, denk als ondernemer
 6. Gebruik je eigen spullen
 7. Streef naar meerdere opdrachtgevers

Lees meer over deze tips in deze blog van ZZP Expert Martijn Pennekamp van ikwordzzper.nl.

Mag je als zzp'er 1 opdrachtgever hebben en hoelang mag je voor deze opdrachtgever werken?
Een groot misverstand is dat wanneer je 3 opdrachtgevers of meer hebt je automatisch ondernemer bent. De wetgeving rept niet over het aantal opdrachtgevers. Het is de manier hoe je werkt bij een opdrachtgever die bepaalt of je wel of niet als ondernemer wordt gezien. Zo kan een IT'er die 1 jaar doet over de algehele ombouw van de IT van een bouwbedrijf prima een jaar lang dezelfde klus doen. De medewerkers van het bouwbedrijf kunnen dat niet. Maar als een timmerman weggaat bij een bouwbedrijf als werknemer en bij hetzelfde bouwbedrijf een jaar lang als zzp'er aan de slag gaat valt dit niet uit te leggen.

Hoeveel uur mag je als zzp er werken voor 1 opdrachtgever?
Je mag voor meerdere opdrachtgevers werken zolang je maar bij elke opdrachtgever aan de voorwaarden voldoet. Je kunt bijvoorbeeld 2 dagen bij opdrachtgever A werken, 3 dagen bij opdrachtgever B en ook nog 2 dagen bij opdrachtgever C. Als je meer dan 3 dagen bij 1 opdrachtgever werkt, kan dit door de Belastingdienst gezien worden als loondienst bij die opdrachtgever. Als je daarnaast nog bij een andere opdrachtgever minder dan 4 dagen werkt, word je voor die opdrachtgever wel gezien als zzp’er.

Mag je naast zzp'er ook in loondienst werken?
Ja dat mag zeker, het is een combinatie die je ook steeds vaker ziet. Het wordt door zzp’ers beschouwd als de ideale mix tussen de vrijheid van zelfstandig ondernemen en de zekerheid van een vast inkomen. De extra inkomsten uit loondienst geven je meer lucht, zodat je kunt blijven ondernemen.

Schijnzelfstandigheid en boetes?
Wanneer je door de Belastingdienst als schijnzelfstandige wordt gezien heeft dat grote gevolgen. Jouw opdrachtgever kan een boete krijgen en achteraf sociale lasten moeten betalen en jij riskeert ook een boete en kans dat je eerdere toegepaste aftrekposten moet terugbetalen.

Probeer zoveel mogelijk rechtstreeks te werken bij de opdrachtgever. Stel dat je stopt bij een werkgever en dan via een bemiddelingsbureau hetzelfde werk bij een vergelijkbare opdrachtgever gaat doen, getuigt dit niet echt van ondernemerschap. Ga zelf zoeken naar werk en actief netwerken. Mocht je niet rechtstreeks kunnen werken als zzp’er let dan goed op wat er in de overeenkomst staat. Het valt ons de laatste tijd op dat bemiddelingsbureaus steeds vaker in hun contract opnemen dat jij de boete en sociale lasten (deels) zelf moet betalen mocht het bemiddelingsbureau gecontroleerd worden. Accepteer dit niet! Ga voor zuivere bemiddeling, bepaal zelf je tarief, stel zelf je facturen op en stuur ze zelf naar de opdrachtgever. Gebruik een bemiddelingsbureau alleen als "matchmaker".

Meer vragen? de Wet DBA / VBAR helpdesk

Werk jij als zzp'er voor je oude werkgever en twijfel je of de Belastingdienst jou wel ziet als een echte ondernemer? Deze vraag krijgen wij bijna wekelijks bij Het Ondernemerscollectief.

Als lid van Het Ondernemerscollectief kun je met vragen over de arbeidsrelatie met jouw opdrachtgever terecht bij onze wet DBA / VBAR Helpdesk. Onze specialisten en juristen staan klaar om jouw situatie te bepalen en je hierover te adviseren.

Denk hierbij aan vragen zoals:

 • Kan ik met een modelovereenkomst alle risico's uitsluiten?
 • Welk risico heb ik als ik met een modelovereenkomst werk?
 • Stel dat ik gecontroleerd wordt door de Belastingdienst, welke gevolgen heeft dat voor mij en mijn opdrachtgever?
 • Ben ik misschien ook schijnzelfstandig zonder overeenkomst?
 • Wat kan ik doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen?
 • Wat betekent de wet DBA voor mij?
 • Wat zijn de criteria binnen de VBAR?
 • Wordt mijn arbeidsrelatie wellicht gezien als een arbeidsovereenkomst binnen de nieuwe wet?

Voordelen aansluiten bij Het Ondernemerscollectief

Naast deze helpdesk hebben we nog 12 andere helpdesks zoals de Fiscale helpdesk, Juridische en Verzekeringshelpdesk. Ook profiteer je als lid van Het Ondernemerscollectief van bijna 100 verschillende collectieve kortingen, een leerzame Academy en heel veel verschillende downloads.

Lid worden van Het Ondernemerscollectief

Sluit je aan voor slechts € 59,- per jaar

3.300+ ondernemers gingen je voor

Ontwikkel jezelf

Ontwikkel jezelf

Word lid en ontwikkel samen met andere ondernemers jouw ondernemerschap!

"Ik heb al vele voordelen en kortingen van het lidmaatschap benut"

"Ik heb al vele voordelen en kortingen van het lidmaatschap benut"

Marianne Jacobs - Q Consult in Food

<< Je profiteert van >>

Juridische service

Juridische service

Profiteer gratis van eerstelijns juridisch advies van één van onze zakelijke juristen.

Fiscale helpdesk

Fiscale helpdesk

Doe je zelf jouw boekhouding? Wij geven je antwoord op jouw fiscale en boekhoudkundige vragen!

Incasso service

Incasso service

Als ondernemer kun je te maken hebben met een opdrachtgever of klant die niet op tijd betaalt. Wij staan voor je klaar.