Blog

Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als ondernemer

Heel Nederland gaat zo langzamerhand op slot door het coronavirus. Ook ik werd vandaag gebeld door Jolanda, lid van Het Ondernemerscollectief, die een Zumba school heeft in Brabant en de komende 2 weken geen lessen kan geven. De dame in kwestie vroeg zich af of er een vangnet is of een regeling voor zzp’ers. Helaas niet, moest ik haar antwoorden. Ook het coronavirus valt onder het ondernemersrisico, zowel de korte als langetermijngevolgen. Al discussiërende kwamen we op een paar zaken die ze niet goed op orde heeft, ik som ze voor je op.

Algemene voorwaarden

Ze heeft een abonnement voor haar leden waarbij ze iedere maand incasseert. Echter, er staat niets in haar algemene voorwaarden over terugbetaling bij het niet doorgaan van de lessen door overmacht. Corona is toch echt overmacht. Ik heb haar geadviseerd om haar algemene voorwaarden nog eens goed te laten checken. Dit kan bijvoorbeeld door onze juridische service. Heb je geen algemene voorwaarden, dan raad ik je aan om deze te (laten) maken. Je kunt ze hier downloaden of op maat laten maken.

Marketing

Afgelopen maanden heeft ze volop lessen gegeven en daardoor geen tijd gehad om haar website bij te werken. Ik heb haar aangeraden om gelijk de koe bij de horens te vatten en deze blog eens te lezen: hoe je beter kunt ranken in Google door je site te koppelen aan Search Console. De komende weken gaat ze hiermee aan de slag. Ook op het gebied van offline marketing kon ik haar 10 tips geven. Zo waren haar visitekaartjes op welke ze via deze link gaat bestellen voor maar € 1,-. Het weggeven van de kaartjes zal wel lastig worden met de anderhalve meter afstand-regel 😊.

Uurtarief bepalen

Uit het gesprek kwam verder naar voren dat ze haar prijs al jaren niet verhoogd heeft, terwijl de kosten wel flink zijn gestegen van de zaalhuur en aanverwante zaken. Waarvan ze nooit werk heeft gemaakt, is haar uurtarief te bepalen op basis van een gewenst inkomen. Ook heeft ze nooit stilgestaan bij het wegvallen van lesweken. Ik heb haar geadviseerd om via onze uurtarief calculator nog eens goed te berekenen hoeveel ze per uur nodig heeft om haar gewenste inkomen te realiseren en hierbij rekening te houden met onverwachte tegenvallers.

Fietsen

Ik vroeg haar wat ze doet om in shape te blijven nu ze geen lessen kan geven. Het blijkt dat ze fervent mountainbiker is en nu wat meer gaat fietsen. Het bleek ook dat ze de mountainbike veel gebruikte om naar haar werk te fietsen. Wat ze niet wist, is dat je als zzp’er ook een fiets van de zaak kunt aanschaffen. En dat wij voor onze leden een dikke korting bieden op veel fietsen, ook mountainbikes.

Arbeidsongeschiktheid

Gelukkig had ze haar arbeidsongeschiktheidsverzekering goed geregeld. Want stel dat ze nu zelf getroffen zou worden door het virus... Vanwege het feit dat de meeste verzekeringen en schenkenkringen echter een wachttijd hebben van minimaal een maand, kwamen we al snel tot de conclusie dat een AOV haar in deze situatie niet ging helpen. Wel is het slim om nu je AOV tegen het licht te houden of juist er eentje te sluiten. Je kunt hier gratis 3 AOV offertes aanvragen.

Risico’s spreiden

Gaandeweg het gesprek bleek ze gelukkig meerdere opdrachtgevers te hebben. Enkele van haar opdrachtgevers zijn bereid om haar door te betalen, ondanks dat de lessen niet door kunnen gaan. Had ze maar 1 of 2 opdrachtgevers gehad, dan had ze een groter probleem gehad. Zo zie je maar weer dat het belangrijk is om zoveel mogelijk verschillende opdrachtgevers na te streven, je bent behoorlijk kwetsbaar als jouw belangrijkste opdrachtgever wegvalt om wat voor reden dan ook.

Als jouw opdrachtgever een opdracht intrekt kun je je overigens beroepen op wat in de rechtspraak 'redelijkheid en billijkheid' wordt genoemd. Speel hierbij in op je opdrachtgever. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: voor mij is het vervelend maar voor jullie ook. Probeer de opdracht bijvoorbeeld later uit te voeren. Dan ben je de opdracht in ieder geval niet kwijt! Lees hier meer tips.

Tips

  • Ga lekker lezen. Zo raad ik startende zzp'ers aan om "Experttips voor een succesvolle start als zzp'er" te lezen, het E-Book is gratis te downloaden voor onze leden. Wanneer je nog geen lid bent, kun je de hardcover voor € 10,- extra erbij bestellen als nieuw lid.
  • Volg een webinar.
  • Schoon je pc eens lekker op. Verwijder oude mails.
  • Ga eindelijk eens beginnen met je fotoboeken van de afgelopen 10 jaar.
  • Stof die hark af en maak je tuin voorjaar klaar.

Moraal van het verhaal

De gevolgen van het coronavirus zijn fors. Hopelijk waaien het virus en de paniek erover snel over en kunnen we weer normaal leven en ondernemen in Nederland. We moeten er in de tussentijd het beste van maken, pak de tips uit deze blog mee. Zorg ervoor dat jij als ondernemer sterker uit deze dip komt!

Handige downloads

Bekijk alle downloads
Juridische service

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp heeft zijn sporen verdiend als bedrijvenadviseur en is de oprichter van Het Ondernemerscollectief. Zijn specialismen zijn fiscaliteit en wetgeving.